Mielenterveyden työkalupakki
Työterveyslaitos
Mielenterveyden työkalupakki on Työterveyslaitoksen tuottama kokonaisuus työpaikoille ja työterveyshuolloille. Työkalupakin sisältämien, tutkimukseen perustuvien työkalujen ja materiaalien avulla työyhteisöt voivat rakentaa mielen hyvinvointia tukevaa inhimillistä työkulttuuria.
Mielenterveyden työkalupakki sisältää maksuttomia sähköisiä työkaluja ja materiaaleja muun muassa:
- esihenkilötyön kehittämiseen
- aivotyön kuormitustekijöiden kartoittamiseen
- työterveysyhteistyön kehittämiseen
- organisaation palautumiskäytäntöjen arviointiin
- oman työhyvinvoinnin tilannekuvan muodostamiseen
Toimi näin
Mielenterveyden työkalut on koottu Työterveyslaitoksen ylläpitämälle sivustolle, jota kautta voit käyttää työkaluja sekä tilata työkalun tai työkalujen maksuttoman esittelyn, työpajan tai sparrauksen.
Kenelle ja millä ehdoin
Mielenterveyden työkalupakki on kaikille avoin ja maksuton kokonaisuus.
Yhteystiedot
Aivotyökartoitus
Työkalun avulla luotte yhteisen käsityksen kuormitusta aiheuttavista tekijöistä ja avaatte keskustelun työn organisoinnista ja aivojen hyvinvoinnista työssä. Työkalu lisää ymmärrystä siitä, millaiset tekijät vaikeuttavat töiden sujumista ja aiheuttavat tarpeetonta kuormitusta työyhteisössänne. Työkalu ohjaa yhteiseen keskusteluun ja toimii dokumentointialustana. Työkalu soveltuu kaiken kokoisille tiimeille joko läsnätoteutuksena tai virtuaalisesti. Ohjaajana voi toimia esimerkiksi esihenkilö tai tiimin vetäjä.
Hyvän mielen työpaikka -materiaali esihenkilölle
Hyvän mielen työpaikka –materiaali esihenkilölle sisältää verkkomateriaalin sekä työpohjan mielen hyvinvointia tukevien käytäntöjen kehittämiseen. Materiaali antaa ymmärrystä, varmuutta ja konkreettisia vinkkejä mielenterveyden edistämiseen, oikea-aikaiseen ongelmiin tarttumiseen ja haastavien tilanteiden käsittelyyn. Materiaali on suunnattu esihenkilöille oman tiedon lisäämiseksi sekä työpaikkakouluttajan (esim. HR-ammattilainen, kokenut esihenkilö) käyttöön oman työpaikan esihenkilöiden kouluttamista ja keskustelun virittämistä varten.
Liikettä työn mukaan -työkalu
Työkalu auttaa työkykyä edistävän toiminnan suunnittelussa tarjoten keinoja liikunnan, liikkumisen ja palautumisen edistämiseen osana työkykyjohtamista ja työpaikan arkea.
Mielenterveyden työkalupakki -sivusto
Mielenterveyden työkalupakki -sivustolta löydät tutkimukseen perustuvia sähköisiä työkaluja ja materiaaleja, joiden avulla työyhteisöt voivat rakentaa mielen hyvinvointia tukevaa inhimillistä työkulttuuria.
Mieli ja työn muokkaus -materiaali
Materiaali kattaa työn muokkauksen vaiheet ja eri toimijoiden roolit sekä tarjoaa erilaisia keinoja työn muokkaukseen. Voit hyödyntää materiaalia tietolähteenä hyvän työkyvyn ylläpitoon, varhaisen tuen kehittämiseen, työhön paluun tukeen sekä hakea siitä näkökulmia keskusteluun työntekijän työn muokkauksesta esimerkiksi työkykyneuvottelussa. Materiaali auttaa tunnistamaan työn muokkauksen merkityksen ja löytämään konkreettisia keinoja työn muokkaukseen psyykkisen toimintakyvyn tukena sekä tilanteissa, joissa mielenterveyden häiriö vaikuttaa työkykyyn.
Miten voit? -työhyvinvointitesti
Miten voit? -työhyvinvointitestin avulla kartoitat oman työhyvinvointisi tilanteen ja saat neuvoja oman tilanteen ylläpitoon ja parantamiseen. Testin tulos näkyy vain sinulle itsellesi.
Palautumislaskuri
Palautumislaskurin avulla voi arvioida ja kehittää työpaikan työoloja palautumisen näkökulmasta. Laskuri auttaa ymmärtämään palautumiseen liittyviä haasteita organisaatiossa ja varmistamaan, että työpaikan käytänteet tukevat palautumista ja jaksamista työssä.
Päihdeohjelmatyökalu
Päihdeohjelmatyökalun avulla laaditaan organisaatiolle sopiva päihdeohjelma. Päihdeohjelmassa määritellään, miten henkilöstön päihteiden käyttöön, tupakointiin ja rahapelaamiseen suhtaudutaan ja miten niihin liittyvät ongelmat pyritään ratkaisemaan. Päihdeohjelma auttaa lisäämään työturvallisuutta ennaltaehkäisemällä päihdehaittoja sekä vähentämällä päihteiden riskikäytöstä tai rahapelaamisesta aiheutuvia terveyshaittoja ja kustannuksia.
Sote-alan palautumislaskuri
Sote-alan palautumislaskuri sisältää kysymyksiä palautumiskäytännöistä sote-yksiköiden esihenkilöille. Kysymyksiin vastataan yhdessä henkilöstön edustajien kanssa. Tuloksena vastaaja saa välittömän palautteen yksikön palautumiskäytäntöjen tilanteesta sekä vastauksiin pohjautuvat suositukset kehittämistoimiksi. Laskuri auttaa ymmärtämään palautumiseen liittyviä haasteita yksikössä ja varmistamaan, että yksikön käytännöt tukevat palautumista ja jaksamista työssä. Laskuria kannattaa myös hyödyntää osana vuosittaista riskien arviointia ja työterveysyhteistyötä.
Toimintamalli mielenterveyttä tukevaan työterveysyhteistyöhön
Toimintamallin avulla työpaikan ja työterveyshuollon toimijat voivat kehittää työterveysyhteistyön sisältöjä ja käytäntöjä. Malli auttaa vahvistamaan mielen hyvinvointia ja ehkäisemään ongelmia. Se vie kehittämispolulle, joka ohjaa mielenterveyden ja työyhteisön näkökulmiin ja käytännön toimintaan.
Työkykyjohtamisen tilannekuva
Kysely antaa kuvan työkykyjohtamisen nykytilasta ja auttaa tunnistamaan kehittämistarpeet. Valitse ensin oikea työkalu työpaikan koon perusteella.
Työn voimavarat ja kuormitustekijät -työpaja
Vahvistakaa tiiminne psykososiaalisia voimavaroja ja hallitkaa kuormitustekijöitä yhdessä kehittäen. Tunnistakaa tärkein voimavara- tai kuormitustekijä, jolle teette toimenpidesuunnitelman.
Työpaikan resilienssityökalusarja
Työpaikan resilienssityökalusarja koostuu työpaikan resilienssitestistä ja kolmesta vaihtoehtoisesta työpajapohjasta. Resilienssitesti antaa tilannekatsauksen työyhteisön muutosvalmiudesta ja suosittelee yhtä tai useampaa työpajaa, joilla voi kehittää joko yhteistyötä, päätöksentekoa tai uhkiin varautumista. Työkalusarja auttaa työyhteisöjä muokkaamaan toimintatapojaan joustavammiksi.
Testi ja työpajat on tarkoitettu koko työyhteisölle ja yhdessä tehtäviksi. Työpajojen ohjaajina voivat toimia esimerkiksi johtajat, esihenkilöt, turvallisuus-, strategia- ja HR-ammattilaiset.
Työuran uurtaja -materiaali
Ryhmämenetelmä on tarkoitettu avuksi uranhallintaan, henkilökohtaisten voimavarojen ylläpitoon, osaamisen kehittämiseen ja stressinhallintaan muuttuvassa työelämässä.
Työuupumuksen liikennevalot työyhteisölle
Työuupumuksen liikennevalot työyhteisölle -työkalu sisältää 12 kysymystä liittyen työuupumuksen oireisiin. Kysely tuottaa tiedon työuupumuksen yleisyydestä työpaikalla ja vinkit jatkotoimiksi. Jokainen vastaaja saa tiedon yksilöllisestä mahdollisesta työuupumusoireilustaan sekä tilanteeseen soveltuvia vinkkejä. Kyselyn voi toteuttaa säännöllisesti, jolloin kuormitustilanteen kehittymistä voidaan seurata. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä esimerkiksi erilaisten muutosten yhteydessä ja jälkiseurantana. Saadun tiedon avulla on mahdollista kehittää työoloja työuupumuksen vähentämiseksi ja ennalta ehkäisemiseksi.